Egoismul - iubirea de sine - mândria

Astăzi voi începe ciclul unor lecţii de viaţă, bazate pe experienţa şi trăirile proprii, reprezentate de lumea ce mă înconjoară(prieteni, amici, familie, duşmani, colegi). Şi astăzi aş vrea să vorbesc despre "Egoismul - iubirea de sine - mândria".

Consider egoismul, iubirea de sine, o boală foarte gravă a epocii noastre. Din păcate cel mândru se crede pe sine mai bun în toate decât ceilalţi, iar părerea lui o consideră înţeleaptă. Cred că aici deja vă trec prin minte o mulţime de persoane din anturajul dumneavoastră, la fel cum am şi eu prieteni sau chiar cineva din familia mea. Sunt acele persoane care vor să se impună întotdeauna înaintea celor din jurul său. Nu iau în considerare părerea nimănui, ci îi dispreţuieşte şi îi judecă pe ceilalţi, luând aminte la neajunsurile lor şi mărindu-le totodată, trecând cu vederea harismele şi virtuţile lor.

Personal am şi eu o persoană importantă în viaţa mea, care este una dintre cele mai egoiste persoane din câte cunosc. În loc să fiu susţinut şi ajutat, tocmai de această persoană sunt judecat, ponegrit şi neîndreptăţit. Pentru această persoană, dacă se va regăsii în cele descrise de mine, am un simplu exerciţiu nesemnificativ:

Exerciţiu: Scrie te rog frumos în google numele tău complet şi vezi rezultatele, apoi scrie-mi numele meu şi vezi rezultatele. Dacă eram prost sau altfel decât spui tu, nu apăream acolo unde sunt prin blogul meu sau altele. Cu toate astea te iubesc până mor!

Bolnăvicioasa iubire de sine se manifestă prin slavă deşartă, îngâmfare, lăudăroşenie, obrăznicie, anarhie şi prin îndreptăţirea de sine.(asta ca să vă faceţi o idee despre cei din jurul vostru)
În încheiere aş vrea să scriu un citat frumos cu referire la egoism:

"Când cineva se gândeşte prea mult la persoana proprie, de obicei ceilalţi îl părăsesc, convinşi fiind că-şi este de ajuns lui însuşi".

10 comentarii:

Oigen spunea...

Frumoase învăţăminte. Orgoliile noastre depăşesc cu mult limitele în ziua de astăzi, şi asta din cauza mass-media care ne uniformizează forţat. Nu te încadrezi în forma generală, nu exişti.

Iasi spunea...

Nu va dau sanse mari in relatia voastra.

Bogdan Vasiliu spunea...

@Iaşi: Te referi la relaţia mea cu acea persoană din articolul de mai sus sau la relaţia cu soţia mea?

Lillee spunea...

Ai mare dreptate in ceea ce spui. Cu siguranta ca si eu am in anturaj astfel de persoane, cu totii avem.
Dar am citit un comenatriu de pe un alt blog cu privire la egoism care mi s-a parut foarte interesant.

"Din punct de vedere filosofic exista 3 feluri de egoism: psihologic, moral si rational. Toate formele de egoism se invart in jurul „intereselor proprii” (bunastare, fericire). Egoismul psihologic are ca tinta ultima propria stare de bine. Chiar si actiuni aparent altruiste se dovedesc a avea un interes egoist (ajut pe cineva pentru ca astfel ma simt mai bine, desi fapta in sine este laudabila).
Teoria egoismului moral sustine ca este necesar si suficient sa faci ceea ce este mai bine pentru tine. Practic, intreprinzi o actiune daca balanta efectelor pozitive catre propria ta persoana inclina catre acestea. Sub aceasta teorie chiar si faptele condamnate de societate (furt, crime, violuri) devin justificate. Teoria egoismului rational se refera la faptul ca omul actioneaza direct in interesul propriu. Aproape nimic din ceea ce facem nu facem neconditionat, iubim si avem la randul nostru pretentia sa fim iubiti, suferim si asteptam ziua in care cel ce ne-a ranit va suferi cel putin la fel de mult ca si noi (daca nu mult mai mult) si va regreta ca ne-a facut sa suferim. Nici macar iubirea parintilor catre proprii copii nu este neconditionata pentru ca fiecare parinte gandeste in sinea sa ca va avea un ajutor la batranete din partea copiilor pe care i-a crescut"
link: http://tasha-cutiutacuiluzii.blogspot.com/2011/02/egoismul.html


Acum...eu stiu ca te-ai referit la acel egoism dus la extrem ( si iti dau perfecta dreptate ) dar am vrut sa-ti arat si tie acest comentariu.
O seara frumoasa.

Bogdan Vasiliu spunea...

@Lille: Interesant acest comentariu. L-am citit cu interes şi plăcere.

Boogie spunea...

Egoismul exista peste tot in jurul nostru, iar de cele mai multe ori este mult mai aproape decat credem. Cien este egoist, este asa pentru ca el isi doreste ca lui sa ii mearga cel mai bine, iar de restul nu conteaza. Acea persoana trebuie sa fie mereu pe primul loc.

Bogdan Vasiliu spunea...

@Boogie: Bine zis! Voi aveţi astfel de prieteni în jur? :))

Unknown spunea...

Toti avem un gram de egoism in noi, numai ca la unii se transforma in kilograme sau chiar tone. E bine sa te mai gandesti din cand in cand si la binele tau si sa nu mai pleci urechea la toate necazurile altora, dar nici sa nu iti pese sau macar sa asculti off-urile altora.
Astfel de persoane doresc recunoastere pentru orice si oricand chiar daca nu au nici un merit, asta le e firea, poate pe undeva simt anumite frustrari si doar asa isi readuc echilibrul si stima de sine.

Cătălinna spunea...

Pacat ca acei oameni, se trezesc dupa cei pierdem...

Bogdan Vasiliu spunea...

@Ioana: Păcat că acele persoane, lovesc cu vorbe grele în alţii.

@Cătălina: Asta este problema. Ei ştiu în subconştientul lor că greşec de cele mai multe ori, dar nu au puterea să recunoască, fiindcă sunt bolnavi de egoism, mândrie.

Trimiteți un comentariu

Copyright © REVICT - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur