Fierarii din Hunedoara

Astăzi aş vrea să vorbesc puţin despre fierarii din Hunedoara. Şi fac asta pentru că am promis, nu pentru că mi-ar face plăcere; din contră, poate chiar îmi atrag duşmani.

După cum se ştie Hunedoara a fost un oraş emblematic în industria metalurgiei. Astfel, acest oraş a fost clădit în jurul unuia dintre cele mai mari şi mai productive Combinate din Europa. Atât de vastă a fost construcţia în sine, încât nu îmi pot imagina sacrificiul şi timpul depus de cei care au construit Combinatul Siderurgic Hunedoara.

Din păcate, lovitura de stat din Decembrie 1989, a avut ca scop distrugerea şi vânzarea marilor uzine din Ţara asta. Drept urmare, de câţiva ani buni încoace, încet..încet Combinatul nostru a devenit ţinta unor inspiraţi oameni de afaceri, care şi-au deschis în zonă, nişte centre de colectare a deşeurilor fereoase şi neferoase, foarte prospere. Cei care au avut inspiraţia şi curajul să se apuce de acest business, nu au dus lipsă de fierari nici măcar o zi, de când au început demolările acestui colos.

Am avut de-a lungul timpului mai multe joburi, din diverse domenii. Printre altele, am fost şi dispecer, apoi am avansat ca şef de tură la o firmă de pază. Am lucrat la această firmă timp de un an de zile, firmă care avea obiectiv exact Combinatul Siderurgic în singura zonă unde se mai lucrează şi acum.(Oţelăria Arcelor Mittal)

Astfel pot să vă spun, că nu a fost nici măcar o singură zi, în care să nu dau nas în nas cu fierarii. Am avut şi accidente, bătăi cu ei, ameninţări de la ei. Am prins din ei, apoi i-am predat Poliţiei, care le-a dat fiecăruia câte o amendă de 500 lei, amendă care bineînţeles că nu era plătită de hoţi şi care din câte am înţeles se ştergea din baza de date după 5 ani de zile. Au fost zile cumplite, zile în care am fost depăşiţi numeric de ei(am avut o noapte în care am fost invadaţi de 4 grupuri de fierari, care împreună au adunat 250 persoane.) De la copii de 9 ani până la bătrâni, toţi se ocupă cu asta.

Vreau să vă spun că am primit oferte peste oferte, sume mari de bani, în schimbul neînsuşirii atribuţiilor pe care le aveam. Nu am acceptat nici măcar o singură dată ceva de la ei, deşi unii dintre oamenii mei au făcut-o. Şi fac şi o mică reconstituire a ceea ce se întâmpla în fiecare noapte(doar dialogul):

Fierarii: - Băă, haideţi un pic!(loc retras în întuneric)
Noi: - Bă, ce faceţi, ce căutaţi aicea?
F: - Hai frate, să vorbim ceva!
N: - Ce să vorbim frate, nu avem ce vorbii. Ieşiţi afară, că ne faceţi probleme!
F: - Bă, tu eşti Bogdan ăla? Am auzit că tu eşti piz-os! Vino aici şi nu mai zbiera!
B: - Spuneţi, ce-i baiu?
F: - Bă frate, hai să facem şi noi ceva!(Asta era vorba lor: să facem şi noi ceva)
B: - Ce să faceţi mă? Ştiţi că nu se poate!
F: - Frate fi atent: Intrăm şi noi 10 minute şi plecăm. Atâta, să mor dacă te mint!
B: - Bă voi sunteţi nebuni? Cum să vă las, păi vreţi să fac puşcărie, pentru voi?
F: - Ce să faci puşcărie frate că la fier nu face nimeni puşcărie?! Dute şi tu 10 minute în altă parte! Hai că vă dăm şi vouă ceva! Cât vreţi?
B: - Bă voi sunteţi nebuni? Nu putem face asta. Voi sunteţi civili, noi purtăm haina asta pe noi, noi direct la puşcărie intrăm! nu se poate! Ieşiţi afară vă rog frumos!
F: - Băă, da tu eşti şmecher, eşti cu gura mare!

Şi începeau şi ameninţau, m-au luat de guler de multe ori, am primit şi bolovani în picior şi multe chestii. Acuma vă puteţi imagina, că fierarii în mare parte erau cam 90% ţigani. Vă daţi seama pe ce ton vorbeau şi ce metode de intimidare au ei.

Din cât am vorbit cu ei, vă spun că făceau pe noapte fiecare câte 2 milioane minim. Asta când ploua şi era o zi proastă pentru ei. Se scotea şi se scoate şi acum fier cu tonele. Ei, oricum sunt cei mici care fură, ceea ce se întâmplă cu adevărat în birouri este mult peste ceea ce vă puteţi imagina sau peste ceea ce se cunoaşte.Dacă vreţi să vă faceţi o idee despre Combinatul Siderurgic Hunedoara, o puteţi face vizitând acest site.
Mai jos sunt nişte poze făcute de mine personal, unor fierari pe care i-am surprins în timp ce furau fier din Combinat.
Mulţumesc pentru vizită şi pentru că m-aţi citit!



4 comentarii:

Unknown spunea...

Trist, dar adevarat! astia impreuna cu "baietii" care au grija de parcari si cersetorii fac bani frumosi...

Bogdan Vasiliu spunea...

@Ioana: Se fac bani frumoşi în multe chestii. Mă uitam la ăia din Dragonul Roşu, care vând facturi...păi ăia fac bani cu lopata acolo. Nu mai zic de ăia care vând ţigări din Moldova!

Costin Comba spunea...

Pe unii ii impinge saracia, pe altii teribiismul pe unii doar nevoia de a face ceva ilegal.
Asta s-a intamplat cu toata tara, va fi dezmembrata bucata cu bucata si mutata unde in Congo sau Tanzania.
Ce fura acei tigani nenorociti, nu face nimic pe langa ce tunuri se dau la nivel mare, acolo unde se iau deciziile. Spaga, mita si traficul de influenta au devenit reguli ce cred ca vor fi incluse in Codul Bunelor Maniere.
Pai si cum sa nu fie asa, cand un doctor castiga pana in 1000 ron, sau un profesor cam acelasi salariu? Este o continua distrugere a valorilor acestui stat.

sorela spunea...

ai avut ceva putere , in locul tau scria de mult demisia pe mine....bravo , bine ca esti bine, ca nu i de joaca cu 'astia'...

Trimiteți un comentariu

Copyright © REVICT - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur